I.SISTEMUL OSOS

Este alcatuit din totalitatea oaselor, legate prin articulatie. Oasele sunt piese dure, solide, rezistente si elastice(intr-o oarecare masura), formate din tesut osos compact si spongios, având inervatie si vascularizatie proprii.

În organism exista urmatoarele tipuri de oase :

a. lungi- femur, tibie, radius, ulna;

b. late- omoplat, stern, parietale, cocsale;

c. scurte- vertebre, carpiene, tarsiene;

d. pneumatice- în jurul foselor nazale;

e. situate în grosimea unui tendon- rotula.

 

 

 

Oasele prezinta corp, extremitati, suprafete de articulare acoperite de cartilaj hialin, apofize, tuberozitati (create prin tractiuni prelungite), santuri si fosete (create de presiunile exercitate asupra osului).

 

 

 

Osul lung este format din diafiza (portiunea mijlocie) si epifize (cele doua extremitati). Între fiecare dintre epifize si diafize se afla câte un cartilaj de crestere . Diafiza este strabatuta de canalul medular care contine :

•  maduva rosie, cu rol hematogen, la fat;

•  maduva galbena, cu substante lipidice, de rezerva, dupa nastere;

•  maduva cenusie, fara rol biologic, la batrâni.

Diafiza este acoperita la exterior de periost (membrana conjunctiva vascularizata) format din trei straturi : extern, alcatuit din tesut conjunctiv, cu rol nutritiv si protector; intermediar, fibros; intern, care contine osteoblaste. Diafiza este formata din tesut osos compact.

Epifizele contin tesut osos compact la periferie si tesut osos spongios la interior.Sunt acoperite de periost,în portiunea care nu participa la formarea articulatiilor,si de cartilajarticular hialin,la capetele care intra in alcatuirea articulatiilor.

Osul lat este format din doua lame de tesut osos compact care cuprind intre ele un strat de tesut osos spongios.

Structura osului scurt este asemanatoare cu cea a epifi zei osului lung : tesut osos compact la exterior si tesut osos spongior la interior.

In perioada intrauterina,scheletul este format din membrane conjunctive(scheletul craniului)si din cartilaj hialin(scheletul axial,membrele,coastele).In saptamanile 3-4 de de dezvoltare embrionara apr primele procese de osificare la nivelul claviculei,procese care continua pe tot parcursul vietii intrauterine.Dupa nastere si pana in jurul vîrstei de 25 de ani,scheletul se deyvolta si creste in lungime si grosime.Totalitatea proceselor de formare a tesutului osos,de osificare si modelare functionala a osulu,poarta numele de osteogeneza.

Osteogeneza se realizeaza in doua etape:

1.etapa de osificare primara ,in care predomina procesele constructive,si care se finalizeaza cu formarea osului primar,brut nefunctional.

2.etapa de osificare secundara in care procesele constructive se desfasoara concomitent cu cele de distrugere si care se finalizeaza cu formarea osului secundar functional.

Din punct de vedere al originii,exista doua categorii de oase:

- de membrana , dezvoltate prin osificare de membrana (desemala).Prin osificare desemala se formeaya oasele boltii cutiei craniene, clavicule(partial) si mandibula.Acest proces se desfasoara in trei etape:

a. etapa proteica – consta in multiplicarea celulelor conjunctive (care se vor transforma in osteoblaste si vor produce oseina) in jurul unor ceentre de osificare din membrana conjunctiva ;

b. etapa minerala – consta in impregnarea oseinei cu saruri de calciu si formarea substantei osoase. Ulterior, osteoblastele se transforma in osteocite, iar osul este acoperit de un periost. În final se formeaya osul primar, prin fuzionarea tuturor centrelor de osificare;

c. etapa de remaniere consta în modelarea structurii osului primar(adaptata functiilor sale) de catre osteoclaste

-de cartilaj , dezvoltate prin osificare de cartilaj ( endocondrala) . Prin osificare endocondrala se formeaya oasele bazei craniului, oasele membranelor si vertebrele. Tot prin acest tip de osificare se realizeaza si cresterea in lungime a osului. Se desfasoara tot in 3 etape :

a. etapa de distrugere a cartilajului – celulele cartilaginoase se multiplica, se hipertrofizeaza si apoi degenereaza, lasand in locul lor niste cavitati in care vor patrunde muguri de tesut conjunctivo-vascular din pericondru si vor transforma cavitatile in canale;

b . etapa de osificare – se desfasoara la nivelul tesutului conjunctiv de canale, unde apar osteoblaste ce secreta oseina, care se va impregna cu saruri de calciu si va forma substanta osoasa;

c . etapa de remaniere se realizeaza prin procese de osteoliza (eliberarea si mobilizarea calciuluidin oseina, urmate de liza oseinei) si osteoclazie (distrugerea substantei osoase de catre osteoclaclaste).

Se finalizeaza cu formarea osului secundar.

Odata formate, oasele cresc atât in lungime cât si in grosime. Cresterea in lungime se realizeaza prin sema cartilajelor de crestere situate la limita din epifize si diafiza. Cresterea in grosime se realizeaza prin sema periostului.

Procesele de osteogeneza si de crestere sunt influentate de enzime cu rol de calcifiere (fosfataze), de vitamine (A, C, D) , de hormoni (hipofizari, tiroidieni , paratiroidieni , sexuali).